zdrowie

Jak działa mocznik i po co się go stosuje?

Mocznik używany jest w branży kosmetycznej od lat. Jego podstawowym zadaniem jest właściwe nawilżenie skóry.Jest dodatkiem w wielu kosmetykach i posiada różne stężenie. Przedstawiamy w związku z tym w skrócie mocznik w kosmetyce i rzecz jasna jego świetnie właściwości.

Mocznik stosowany jest przede wszystkim ze względu na zmiękczanie skóry, wygładzanie jak również uelastycznianie. Kosmetyczki w wielu przypadkach używają go do wykonywania zabiegów przeciw trądzikowi oraz zabiegów peelingujących skórę. W jakich zatem kosmetykach można wyszukać mocznik? Wyszukać go można między innymi w kosmetykach nawilżających skórę oraz kosmetykach przeznaczonych do odnawiania skóry. Znajduje jednocześnie użycie w kosmetykach wykorzystywanych do higieny skóry z trądzikiem, czy też skóry której dotyczą choroby skórne takie jak na przykład łuszczyca. Dzięki temu, iż mocznik w kosmetyce zwiększa przepuszczalność naskórka, jest często substancją pomocną w leczeniu dolegliwości skórnych, dlatego że umożliwia wniknięcie w nią zdrowotnych dermokosmetyków. Mocznik w stężeniu 30-40% stosowany jest do złuszczania skóry, jest w następstwie tego składnikiem preparatów peelingujących, jak i tych, których rolą jest przywrócenie do znakomitego stanu skóry nazbyt zrogowaciałej oraz wysuszonej. Mocznik w bardzo wysokim stężeniu, to jest 40-50% ordynowany jest przez specjalistów dermatologów na receptę. Zwykle leczy się przy jego użyciu takie schorzenia jak atopowe zapalenie skóry innymi słowy łuskę rybią. Mocznik wyszukać można w wielu różnych kosmetykach, do jakich zalicza się na przykład szampony, odżywki albo serum.

Więcej info tutaj

Leave a Reply